Los raigones

Molino Los Raigones, een familiebedrijfje ontstaan in 1954 en gelegen in de beste streek van de Sierra de Montilla, en door de ligging op 440m hoogte ontstaat er een microklimaat, met frissere zomers en warmere winters, dit zorgt voor een perfecte omgeving voor de vruchten.

De sierra is gevormd door heuvels en valleien en de grond is voornamelijk “albariza” dit is een heldere witgrijze grond die zomers verpoedert tot fijne stof en na regen lijkt het op natte fondant. Albariza heeft een hoog kalkgehalte, dat varieert van 30 tot meer dan 80%. De grond en ondergrond zijn opgebouwd uit zachte lagen, die veel vocht kunnen vasthouden.

In 1954 is Los Raigones begonnen, een oud wijnhuis uit de 18e eeuw werd omgebouwd tot wat het nu is, uit die tijd resteert alleen de toren met tegengewicht nog, diemomenteel gebruikt wordt om watertanks te ondersteunen. De toegangspoorten zijn gemaakt van oude molenwieken.

Los Raigones is hierna verder uitgebouwd voornamelijk door hergebruik van de overige antieke constructies die gevonden zijn in de oude ruines, daar is onlangs ook een steen gevonden waarin een symbool van Christus te zien was, alsmede wat oude kleurrijke muurschilderingen.

Los Raigones is op te delen in 4 gedeeltes
1. Oliepers (Almazara)
2. Wijnhuis
3. Huis van de familie
4. 22 hectare wijngaard en 28 hectare olijfbomen.

De olie:

Olijfolie Extra Virgen koud geperst, een van de weinig olijfolie soorten die wel 5 verschillende olijven bevatten, olijfrassen: Picual, Hojiblanca, Picudo, Leccino en Alameña.

Samenvatting van deze olieen:

Kleur: Een mooie troebele goudgroeve kleur
Oogst: met de hand
Oogstperiode: November – Januari
Geur: intense geur en hoog fruitgehalte, schone geur naar groen fruit
Smaak: Lichte zure tint aan je verhemelte met een licht pikante en fijne smaak

Hollandaluz heeft tevens een gelimiteerde oplage van Los Raigones in het assortiment, een oplage van 1200 flessen totaal en Hollandaluz neemt standaard de helft af van die oplage.

Gaat om de olie “Pajarera”, niet te vergelijken met andere olieen.

Finesse, elegantie en intense fruitsmaak, drie kwaliteiten die deze variatie vroeg geplukte olijven omschrijven.

Gelimiteerde productie: 1200 flessen

Oogst: met de hand
Oogst periode: November, moment van plukken is al bij het verkleuren van de vrucht op zeer vroege rijping.
Temperatuur bij verwerking: 20 graden
Extractie: gecentrifugeerd binnen 10 uur vanaf de pluk.
Rijping/opslag in roestvrijstalen vaten gedurende 15 dagen.