Spaanse Delicatessen & Geschenken
Haarlemmerstraat 71 1013 EL Amsterdam Tel. +31 (0)20 330 2888

Hallo Gast! Login of Registreren

item(s) in winkelmandje €0.00

Winkelmandje »

Spaanse Delicatessen en geschenkenBezorgen door heel Nederland tot 9kg € 6.95. | Vandaag besteld snel in huis.
Spaanse Delicatessen en geschenken

Tapas

De oorsprong van de 'tapa' is omstreden, maar vast staat dat het woord 'tapa' (meervoud, 'tapas') is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar', hetgeen afdekken of bedekken betekent. 'Tapa' is dan ook letterlijk te vertalen als 'deksel'.

Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk, met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.

Een tapa is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse baren bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd.                                                                                                      
Soms worden in Spaanse baren (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis weggeven.  

Er zijn duizenden soorten tapas, die sterk per regio verschillen, zoals serrano-ham, olijven, 'calamares' (gefrituurde inktvisringen), kaas, tortilla en 'albondigas' (Spaanse gehaktballetjes).

In de noordelijke regio's, waaronder Baskenland, gaat het meestal om 'pintxos', kleine stukjes brood belegd met allerlei verschillende ingrediënten (vis, vlees, vegetarisch of een combinatie van het genoemde).

In Spanje waardeert men de tapas en voedsel in het algemeen om de versheid en/of de kwaliteit van het product, waardoor soms ook relatief simpele gerechten erg populair kunnen zijn.

Tegelijkertijd is er een stroming van Spaanse koks, waaronder ook tapas-koks, die hun best doen om te voldoen aan de nieuwe nationale en internationale eisen.
Zij proberen niet alleen de kwaliteit van de tapas, maar ook de presentatie, de smaak en de 'eigenheid'  op een moderner niveau te brengen. Niet alleen de traditionele kookwedstrijden onder Baskische tapasbars,

Ook de kookstijl van Ferran Adrià zijn hier een voorbeeld van.

Design and Development by: webspacez.com